Zakwas z Dębna na Liście Produktów Tradycyjnych

fot. debno.pl

Gmina Dębno może pochwalić się o kolejny produkt, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza Zachodniego. Tym razem jest to zakwas buraczany wytwarzany przez Anetę Dobropolską.

– O zaletach buraków wiadomo od dawna. Buraki są cennym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, K, E, PP. W swoim składzie zawierają także wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Zawierają również szczepy bakterii, powstałe w trakcie fermentacji, które pomagają chronić organizm przed grzybicami. Wykazują także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, silniejsze niż surowe buraki – czytamy na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Dębnie.

– Zakwas produkowany przez panią Anetę sięga tradycją rodzinną do 1919 roku. W tym roku został doceniony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – podsumowano.

Zobacz także...